EN en_GB 
UPB

Competiții Studenți

SesCom | Tudor Tănăsescu | RoboChallenge | MobilPRO |

 Freescale LEC | Freescale Cup | ESNC


Sesiunea de Comunicări Științifice Studențesti

În perioada 15-16 mai 2015 a avut loc Sesiunea de Comunicări Științifice Studențesti pentru studentii de la licență și master.

A fost un exercițiu bun, mai ales pentru studenții din ani terminali. Dar a fost recomandat si studenților din ani mai mici, în special dacă aceștia aveau lucrări practice ce doreau sa le prezinte și să le valideze. Studenții au pregătit o lucrare de circa 3-10 pagini pe care au prezentat-o în sesiune. Ca să se poată înregistra, a fost necesar ca un profesor să le coordoneze munca. Două secțiuni (comisii) de Telecomunicații au programat prezentarea lucrărilor pe 15 mai!

Au fost 34 de lucrări prezentate de către peste 50 de studenți și premiate astfel: 3 Premii Întâi, 3 Premii Doi, 3 Premii Trei si 6 Mențiuni.

Mai multe detalii


Tudor Tănăsescu

Concursul Tudor Tănăsescu este cea mai importantă întrecere profesională pentru studenţii facultăţilor cu profil electronic, de automatică şi calculatoare din România. Obţinerea unui premiu la acest concurs s-a dovedit de-a lungul timpului a fi un atu important în CV-ul absolventui de electronică sau automatică. Organizat, cu mici întreruperi, din 1974 concursul a a trecut de a 30-a ediţie fiind destinat studenţilor merituoşi din anii III-IV de studiu. Tematica sa are la bază două discipline din pregătirea fundamentală a inginerului electronist: Circuite Integrate Analogice şi Semnale, Circuite şi Sisteme.

Pregătirea concursului se bazează pe o bibliografie care este prezentată studenţilor cu minimum şase luni înaintea concursului. În paralel se fac şi cursuri pregătitoare pentru viitori concurenţi. La proba scrisă concurentul poate poate folosi orice material (carte, caiete, foi indosariate etc.) care-l poate ajuta în rezolvarea problemelor.

Concursul se defășoară în două etape:
faza locală, care urmăreşte selecţia celor mai buni trei studenţi de către fiecare universitate;
faza naţională organizată în ultimii 15 ani la Facutatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (E.T.T.I) din cadrul Universităţii Politehnica din Bucureşti.
La ediţiile precedente, participanţii au venit de la universităţile tehnice din Iaşi, Cluj, Timişoara, Galaţi , Piteşti, Academia Tehnică Militară Bucureşti şi de la facultatea noastră.

Mai multe informaţii, printre care şi subiectele concursurilor anterioare sunt disponibile pe pagina web dedicată acestui eveniment: concrett.ro.


RoboChallenge

Robochallenge este o competiţie ce se adresează în special studenţilor pasionaţi de partea practică a unui proiect, dar şi celor dornici să înveţe mai multe. Concursul constă în construirea unor roboţi autonomi, capabili să se confrunte cu ceilalţi roboţi în cadrul celor 6 mari probe, fiecare echipă având posibilitatea de a alege să participe la una sau mai multe dintre probele gândite de organizatori: Mini, Micro și Mega Sumo, Robo Fotbal, Line Follower Enhanced și Labirint.

Este un concurs adresat atât începătorilor, cât şi avansaţilor, dar mai ales pasionaţilor de robotică. Concursul vine ca o completare la partea teoretică ce se învaţă în cadrul facultăţii, este modul prin care studenţii pot face ceva plăcut şi util folosind cunoştinţele teoretice. Cu toate acestea, începând din 2014 s-a introdus o probă specială: Prezentare Proiecte – probă tehnică în care participanții pot prezenta modul în care robotul a fost gândit și realizat de aceștia, juriul fiind format din persoane specializate în domeniul roboticii.

Modalitatea în care Robochallenge diferă de alte concursuri similare ține de stimularea gândirii și creativității concurenților. Echipele participante construiesc roboții pe baza regulamentelor concursului, folosind componentele și materialele pe care le consideră potrivite, singurele restricții fiind de dimensiuni și greutate. Fiecare echipă are propria viziune și abordare poate fi deseori specială apărând în acest fel noi surprize în fiecare an, dovadă vie a inventivității lor.

Persoanele interesate de dezvoltarea acestor minuni tehnologice au la dispoziție un laborator special amenajat pentru aceștia, în cadrul Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației, unde pot beneficia și de ajutor și ghidaj din partea echipei ETTI Robochallenge. Pentru cei care își doresc mai mult, în fiecare vară se organizează Școala de Vară Robochallenge, unde primesc suport didactic în domeniile de interes.

Mai multe informaţii sunt disponibile pe pagina web dedicată acestui eveniment: www.robochallenge.ro


MobilPRO

MobilPRO – Inovare și Mobilitate este un concurs anual de idei și aplicații organizat de Universitatea POLITEHNICA din București (UPB, http://www.upb.ro ), Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației (ETTI, http://www.electronica.pub.ro ), și Liga Studenților Electroniști din Facultatea ETTI (LSE, http://lse.org.ro), membră a Uniunii Naționale a Studenților din România (UNSR, http://www.unsr.ro).

Editia 2015 MobilPRO – Inovare și Mobilitate a propus următoarele teme (http://mobilpro.lse.org.ro/concurs/regulament/):

  • Măsurare – aplicații care includ orice formă de măsurare, directă sau indirectă, a unei mărimi sau a unui set de mărimi, ori rezultatul unui proces de analiză ce are ca rezultat un indicator sau coeficient ce indică gradul de funcționare, compatibilitate sau starea unui sistem/ansamblu de sisteme.
    Exemple: aplicații biometrice, de măsurare a temperaturii, presiunii, vitezei, accelerației, poziției (în spațiu sau geografice), de măsurare/calculare a unor mărimi electrice, de monitorizare a organismului din punct de vedere fizic sau emoțional, a condițiilor meteo, a traficului auto, a nivelului de zgomot dintr-o incintă etc.
  • Gaming –  aplicații care au ca scenariu de utilizare principal activități recreaționale ce implică unul sau mai mulți utilizatori, ori aplicații care au un comportament dinamic în funcție de parcursul utilizatorului (de scorul obținut de acesta la un moment dat). Sunt acceptate orice tipuri de jocuri, indiferent de grupa de vârstă, nivelul de educație sau cultura publicului țintă căruia se adresează.
  • Software educațional – aplicații care prezintă tematici din diverse domenii de studiu sub formă de tutorial/documentar/manual ori aplicații interactive ce sunt destinate învațării sau testării unor cunostințe/aptitudini ale utilizatorului, indiferent de nivelul de expertiză sau complexitatea conținutului aplicației. De asmenea, pot fi înscrise și platformele de tip “knowledge sharing” sau sistemele destinate calculelor matematice (cu aplicabilitate in științele exacte).
    Exemple: calculator științific, aplicație de testate a IQ-ului, tutorial interactiv de limba engleză, platformă de tip quora, generatoare de linii de cod, biblioteci pentru limbaje de programare, framework-uri etc.

Mai multe detalii sunt disponibile atât pe site-ul concursului: http://mobilpro.lse.org.ro/ cât și pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/mobilproetti .


Freescale “Linux Embedded Challenge”

Studenţii pasionaţi sunt invitaţi să participe la concursul organizat de Freescale: “Linux Embedded Challenge” .

Pentru detalii, puteţi accesa link-ul https://community.freescale.com/community/uvp/linux-embedded-challenge.

index


Freescale Cup

Concursul Freescale Cup este deschis studenților ETTI interesați de sisteme automotive.

Concursul propune proiectarea unei mașinuțe inteligente care să parcurgă în cel mai scurt timp un traseu delimitat de două linii negre. Kiturile standard de mașinuțe sunt echipate cu platforme cu microcontrolere Freescale și sunt oferite gratuit fiecărei echipe. Conform regulamentului o echipă poate fi formată din maxim 3 studenți (din ciclul de licență sau cel mult un student la master). Studenții au acces pentru realizarea proiectului în laboratorul Freescale din ETTI sala B028.
Mai multe detalii puteţi găsi pe pagina oficială a concursului.


European Satellite Navigation Competition

European Satellite Navigation Competition organizată de Agenția Spațială Română se adresează persoanelor, întreprinderilor sau instituțiilor ce au un produs, serviciu sau afacere bazată pe sisteme de radionavigație prin satelit. Beneficiind anual de premii cu o valoare totală de aproximativ 1 milion de euro sub formă de bani, posibilitate de incubare, consultanţă în brevetare, business coaching, publicitate, acces la experţi tehnici s.a.m.d., competiţia ESNC este sprijinită de o reţea de peste 240 de experţi din industrie sau cercetare ce este implicată în evaluarea propunerilor.

ensc

Mai multe detalii 

Calendar